Del denne histore, vælg din platform!

Dette spørgsmål får vi ofte fra kunderne, og jeg satte mig derfor for at undersøge hvad mine kollegaer typisk anbefaler. Det kom der nedenstående liste ud af. Fælles for bøgerne på listen er, at de er blevet anbefaler af flere. Bøgerne dækker også fra det brede organisatoriske perspektiv til det mere teamnære.

Good to Great af Jim Collins

“Good to Great” er én af mine personlige favoritter og indgår også i pensummet på Professional Agile Leadership (PAL-E) kurset. I bogen undersøger Jim Collins, i samarbejde med sit forskerhold, hvorfor nogle virksomheder udvikler sig exceptionelt godt, mens andre ikke gør. Iflg. Jim Collins er de virksomheder, der alle udvikler sig exceptionelt, kendetegnet ved:

 1. Niveau 5 lederskab (Servant Leadership).
 2. Fokus på fællesmængden af 1) det virksomheden har passion for, 2) det virksomheden kan tjene penge på, og 3) det virksomheden kan blive verdens bedste til. Jim Collins kalder dette for pindsvinekonceptet, da et pindsvins eneste forsvarsmekanisme er at rulle sig sammen. Til gengæld fungerer det rigtig godt.
 3. En kultur af disciplin, ikke at forveksle med hierarki og ordre.
 4. Anvendelsen af teknologi som acceleratorer.
 5. Satsning på svinghjulseffekten – det lange seje træk – frem for konstante omstruktureringer.
Læs også: Great by Choice af Jim Collins

“Great by Choice” udkom 10 år efter “Good to Great” og følger op med en undersøgelse af hvorfor nogle virksomheder trives i et usikkert, endda kaotisk miljø, mens andre ikke gør. I bogen giver Jim Collins og sit team nogle praktiske og tankevækkende bud på hvad der adskiller det, de kalder ”10x” virksomheder der henviser til deres performance, med andre sammenlignelige virksomheder.

The Phoenix Project af Gene Kim

“The Phoenix Project” er efterhånden blevet lidt af en klassiker inden for DevOps. I bogen følger vi Bill, en IT-chef hos Parts Unlimited, som har fået til opgave at påtage sig ansvaret for et projekt (kodenavn Phoenix), der er afgørende for virksomhedens fremtid. Med hjælp fra et potentielt bestyrelsesmedlem og hans tre principper, begynder Bill at indse, at it-udvikling har mere til fælles med klassisk produktion, end han nogensinde havde forestillet sig.

Læs også: The Unicorn Project af Gene Kim

Handlingen i “The Uniorn Project” foregår også i Parts Unlimited på samme tid som “The Phoenix Project”. Denne gang følger man en senior udvikler ved navn Maxime og oplever således historien fra et medarbejderperspektiv. De to bøger kan læses uafhængigt af hinanden og i vilkårlig rækkefølge, men giver sammen et interessant indblik i hvor forskelligt ledere og medarbejdere kan se på tingene.

Five Dysfunctions of a Team af Patrick Lencioni

Måske den sjoveste, og helt sikkert én af de mest inspirerende ledelsesbøger jeg har læst igennem årene. I bogen “Five Dysfunction of a Team” står Kathryn Petersen, Decision Techs administrerende direktør, over for den ultimative ledelseskrise: At forene en splittet topledelse, hvis dysfunktioner kan ende med at ødelægge virksomheden. Selvom bogens første del er skrevet som en ledelsesfabel med fiktive personer, er det nemt at sætte sig ind i de problematikker Kathryn står overfor via hovedpersonerne og deres handlinger. Bogens sidste del indeholder en model for dysfunktionelle, og dermed funktionelle, teams. En model jeg ofte anvender, når jeg coacher ledere og teams. Modellen anvendes iøvrigt også på det tidligere nævnte kursus Professional Agile Leadership (PAL-E).

Læs også: Alle andre bøger af Patrick Lencioni

Jeg har desværre endnu ikke læst “The Motive”, som udkom 26. februar i år. Den bog har jeg til gode. Dog har jeg været igennem de fleste af Lencionis bøger, og skal jeg fremhæve et par stykker, så bliver det “The Ideal Team Player” og “The Five Temptations of a CEO”, men alle Lencionis bøger er anbefalelsesværdige, så lad jer ikke stoppe af min liste.

Coaching Agile Teams af Lyssa Adkins

“Coaching Agile Teams” er for mig grundbogen i hvad agile coaches har brug for, for at kunne introducere et agilt mind-set i organisationen, samt guide teams til ekstraordinære resultater. Bogen giver et dybt indblik i den agile coachs rolle. Både i forhold til hvad der virker, og hvad der ikke gør, men også i forhold til hvordan man lærer at tilpasse og anvende teknikker fra andre allierede discipliner, herunder områderne professionel coaching og mentorordninger.

Har man allerede agile coaches i organisationen eller ønsker man at udvikle dem, så giver bogen bl.a. svar på hvad der skal til for at kunne agere, og ikke mindst navigere, i de mange roller en agile coach skal kunne (underviser, mentor, problemløser, konfliktmægler og coach), samt hvordan man som agil coach undgår at dominere teamet og hæmme dets vækst.

Læs også: Your Brain at Work af David Rock

David Rock ved hvordan hjernen fungerer – og mere specifikt, hvordan den fungerer på arbejde. I bogen “Your Brain at Work” udforsker David Rock bl.a. hvordan du samarbejder mere effektivt med andre, og hvorfor det er så svært at give feedback. Bogen kan læses alene, men er også et godt supplement til “Coaching Agile Teams”.

Succeeding with Agile af Mike Cohn

Mange af mine kolleger peger også på “Succeeding with Agile” af Mike Cohn, og med god grund. Bogen udkom i 2009, men er stadig én af grundbøgerne i hvordan man kommer i gang med Agile, og mere specifikt hvordan man kommer i gang med Scrum. I Bogen beskriver Mike Cohn bl.a. hvordan man starter op, hjælper enkeltpersoner med at skifte til nye agile roller, samt håndterer individuel modstand mod de ændringer Scrum kræver. Han bevæger sig også ind på hvordan man strukturerer teams, skalere op, arbejder med et distribueret team, samt hvordan man implementerer effektive målinger, og løbende arbejder med forbedringer.

Læs også: A Scrum Book: The Spirit of the Game af Jeff Sutherland et. al.

Dette 574 siders opslagsværk, skrevet af Jeff Sutherland, James O. Coplien og sytten andre bidragsydere, har potentiale til at blive en ny klassiker inden for Scrum. Bogen indeholder 94 mønstre, som kan bruges til inspiration til at løse konkrete udfordringer ved introduktion af Scrum.

Hvilke bøger vil du anbefale?

Ovenstående bøger er blot toppen af isbjerget. Mangler du anbefalinger til et konkret emne, så beskriv venligst emnet i kommentarfeltet. Del også gerne dine anbefalinger til litteratur du synes skal stå på boghylden hos ethvert agilt transformationsteam.

Tak til Tore, Rikke, Kristian, Stefan og Martin for input.

Links til bøgerne på Amazon.co.uk (digital udgave):

Jeg har ingen kommerciel interesse i hvor I køber bøgerne, men jeg har valgt at linke til amazon.co.uk, da jeg ofte selv anvender sitet ved køb af engelsk faglitteratur.

Image credit: Et billede af min egen bogreol.

2 Comments

 1. James O. Coplien 22. marts 2020 at 19:45

  “A Scrum Book” kan findes i flere elektroniske formater på: https://pragprog.com/book/jcscrum/a-scrum-book

  • Martin Ellemann Olesen 14. april 2020 at 11:12

   Thanks for sharing James.
   I just updated the post with your link.
   Stay safe!
   /Martin

Leave A Comment