Del denne histore, vælg din platform!

Forleden blev jeg spurgt om tre gode grunde til at ledere skal deltage på Professional Agile Leadership Essentials (PAL-E) kurset. Det er selvfølgelige et super relevant spørgsmål, inden man som leder hiver to hele dage ud af en travl hverdag. Derfor vil jeg i dette indlæg dele, ikke kun med spørgere, men også med dig, hvorfor det faktisk er givet godt ud.

1. Verden er VUCA og det kræver en ny ledelsesstil

Vi siger, at verden er VUCA – Volatil, Usikkerhed, Kompleksitet (Complex) og Tvetydighed (Ambiguous), og at forandringerne sker med højere og højere hastighed. Konsekvensen for ledere er en stadigt stigende oplevelse af pres og modsatrettede krav og dilemmaer i ledelsesopgaven. Nøglen for lederen bliver derfor at kunne navigere denne kompleksitet. Et af værktøjerne er at øge hastigheden i organisationens beslutnings- og responstid, men samtidig sikre tid til reflektion, når den “rigtige” løsning ikke er åbenlys. Her kan PAL-E kurset være med til at klæde lederen på til at bidrage til denne proces. Kurset er baseret på troen på, at organisationer, deres medarbejdere, og de ledere, der støtter dem, vil trives og vokse af de effekter, der kommer fra at forfølge øget agilitet sammen. Kurset er designet til at gøre det muligt for ledere at hjælpe deres organisationer med at opnå fordelene ved Agile ved at understøtte og øge de Agile teams evne til at levere forretningsmæssig værdi. Det giver et fundament for Agile forandringsledere og giver dem den viden, de har brug for til at hjælpe Agile teams med at vokse, opretholde og løbende forbedre deres evne til at levere værdi for organisationen og dens kunder.

2. Kurset handler om ledelse, ikke en specifik metode

I modsætning til andre Agile Leadership kurser, er kurset metode-agnostisk. Det udbydes af Scrum.org og indeholder også en kort introduktion til Agile generelt, men på kurset går vi ikke i dybden med hverken Scrum eller andre rammeværker for agilitet. Indholdet og øvelserne har til formål at give en overbevisende, og metodeuafhængig ledelsesudviklingserfaring, der skaber delt lederskab til at afstemme handlinger med mål, på tværs af organisationen, med det formål løbende at forbedre ydeevnen mod målbare strategiske mål. Øvelserne er designet til at udfordre den agile leder til at sætte spørgsmålstegn ved antagelser og status quo. Diskussionerne mellem deltagerne efter øvelserne er vigtigt at sikre, at deltagerne har forstået de vigtigste pointer og er begyndt at internalisere dem. Kurset handler altså ikke om Scrum, men hjælper lederen til at forstå, hvordan Agile ledere understøtter agilitet ved at skabe en kultur af engagement i kontinuerlig forbedring og levering, og en ansvarlighedsmodel, der passer til den moderne organisation.

3. Der er garanti for at man går træt hjem

Kurset er designet til at give deltagerne noget at tænke over. Havde jeg skrevet dette indlæg på engelsk, så havde jeg måske endda svunget mig op til at bruge ordet ”åbenbaringer”, men det blive lige pompøst nok på dansk, til min smag. Et af målene med kurset er at hjælpe deltagerne med at forstå en ny måde at arbejde og lede på, som er anderledes end deres nuværende antagelser og tænkemåder. For mange kræver en sådan omkalfatring af tankegods og vaner stor mental energi, og kan føles skræmmende. Afhængig af ens udgangspunkt, skal man som deltager derfor heller ikke forvente at ”komme i mål” på de to dage, tværtimod. Forhåbentlig går man hjem med en lyst til at tænke dybere over og lære mere om indholdet på kurset. Det er også målet, at man går hjem med en følelse af håb om, at man nu er klædt bedre på til at hjælpe egen organisation til at arbejde på en ny måde. En anden væsentlig årsag til, at man med garanti går træt hjem, er de mange øvelser, der er en del af kurset. Deltagerne vil igen og igen blive stillet over for virkelighedstro ledelsesdilemmaer, hvor der ikke er ét rigtigt svar, men hvor man i dialog med de øvrige deltagere skal reflektere over mulighederne inden for ens ledelsesmæssige spillerum.

Målgruppe for kurset

Er du leder og har ovenstående fanget din interesse, så er du helt sikkert målgruppe for kurset. Det samme gælder for ledelseskollegaer, der har ansvaret for eller er involveret i indførelse og etablering af Agile metoder og teknikker i jeres organisation. Kurset er også relevant for topledere der fungerer som sponsorer for introduktionen af Agile, og ledere, der er ansvarlige for at udvikle mennesker i de Agile teams (Personale/Kompetence/HR/PMO-ledere). Sidst, men ikke mindst, henvender kurset sig til Scrum Masters og Product Owners, der ønser at styrke deres agile lederskab, til at påvirke større ændringer og succes i deres organisation.

Spørgsmål og tilmelding

Hvis du har spørgsmål til kurset eller ønsker en snak om at afholde det som virksomhedskursus, så kontakt mig venligst på martin@ugilic.dk eller telefon (+45) 31 32 40 22.

Er du overbevist og skal du med på kurset, så kan du tilmelde dig her

Yderligere information

Der er selvfølgelig mere end tre gode grunde til at deltage på dette kursus. Dem og yderligere information, som f.eks. en videointroduktion til kurset med de to ansvarlige for kurset, Ron Eringa og Ryan Ripley, kan du finde på Scrum.org’s hjemmeside: https://www.scrum.org/courses/professional-agile-leadership-essentials-training

Er du blevet nysgerrig på mit perspektiv på fremtidens udfordringer, og hvordan Agile kan være en katalysator for fremtidens organisationer, så kan du finde mere information på min blog: martinolesen.com. Her kan du bl.a. læse en serie i tre dele, på engelsk, om behovet for at ”genopfinde” organisationen:

Billedredigheder: Unsplash.com

Leave A Comment