Del denne histore, vælg din platform!

Afsnit 32: Medarbejderautonomi

Empowerment, self-organisation og self-management er nogle af de ord, der ofte knyttes til agile transformationer og forandringer. I afsnit 32 af Den Agile Podcast har vores vært, Stefan Lenskjold Grønbek, besøg af Carsten Lund Pedersen, PhD i “Medarbejderautonomi” og Adjunkt ved CBS. Sammen udfolder de begrebet “Medarbejderautonomi” og relaterer det til Agile.

Er empowerment og autonomi det samme?

For både ledere og medarbejdere er det helt central at forstå, hvad der menes med ord som empowerment, self-organisation og self-management. Hvad betyder de? Hvad kan vi selv træffe beslutninger om og hvilke nye forventninger og krav følger med, samt hvilke nye kompetencer kræver det at udfylde denne autonomi?

3 forskellige scenarier:

Fatamorgana. Vi ser på hvordan man opløser den ørken, der kan opstå, når ledelsen har en anden opfattelse af autonomi end de ansatte.

Grundvandet, hvor autonome medarbejdere får gode skuffeprojekter, som ender sjældent som formelle processer

Oase. Ledelsen giver plads til autonomi og medarbejderne tager den. Ledelsen giver rammer og medarbejderen er med i processen.

Som Scrum Master eller Agil Coach, er dette ofte et rum der er en vis uklarhed omkring og med afsnittet her, vil du måske få nogle nye perspektiver og muligheder for at identificere og italesætte denne uklarhed.

Klare fordele ved autonomi:

  • Agil og innovativ organisation
  • Omstillingsparathed
  • Mere motivation og kreativitet

Ledelsen skal gøre sig bevidst om, hvor i organisationen det er relevant at have autonomi. Ikke alle områder er optimale for autonomi. Forestil dig en pilot, der helt autonomt beslutter at flyve til Berlin i stedet for Bangkok.. nej vel..

Så hvad er det man vil have ud af autonomi og er vores branche relevant.

Bliv klogere her – og skriv gerne dine kommentarer nedenunder. Vi sætter stor pris på tips, tricks og erfaringer 🙂

👉 Læs mere om medarbejder autonomi her og her
👉 Læs mere om podcasten på ugilic.dk/podcast
👉 Find podcasten i din favorit podcast-app eller på ugilic.dk/podcast
👉 Følg Carsten på LinkedIn her

#ugilic #MedarbejderAutonomi #Agile #denagilepodcast #podcast

Leave A Comment