Del denne histore, vælg din platform!

Micromanager

Hvis du oplever at din chef er lige lovlig tæt på dine daglige opgaver og at du herved mister engagement og ejerskab, så er du ikke helt alene. Jeg har arbejdet i og rådgivet mange forskellige organisationer og herigennem mødt mange chefer, der har haft svært ved at finde den rette balance. I denne blogpost deler jeg lidt af mine tanker og erfaringer omkring dette emne.

Der kan være flere grunde til at du oplever din chef går i micromanagement-mode. Nogle gange viser det sig at være den helt rigtige ledelsesstil i den pågældende situation, andre gange (muligvis lidt for ofte) ender din chef med at stå i vejen for din udførelse af opgaven samt egen udvikling.

Et godt og meget udbredt ledelsesværktøj er situationsbestemtledelse, der kan støtte lederen i at vælge den rigtige ledelsesstil i situationen.

Ofte bliver jeg spurgt, “Hvad skal jeg gøre? Er der noget jeg kan sige til en micromanager? Hvordan kan jeg selv påvirke situationen? ”

Her er hvad jeg vil anbefale…

Først skal du identificere årsagen. (Ja, der er en grund.) Din chef gør det helt sikkert af en grund. Jeg har ikke mødt mange ledere der står op om morgen, ser sig selv i spejlet, og siger ”i dag vil jeg være den onde micromanager”

Så hvis din chef er en micromanager, spørg dig selv, “Hvad kan få hende til at handle på denne måde, hvad er årsagen?”

Din chef er typisk micromanaging dig af en (eller flere) grunde:

Årsag # 1: Bekymret

Din chef er bekymret for resultatet af dit arbejde og tror ikke, du får det gjort.

Årsag # 2: Frygt

Din chef har hånden på kogepladen, og hun frygter at dit arbejde vil få hende til at se dårlig/svag ud.

Årsag # 3: Det er alt de ved

Din chef har selv kun altid haft en micromanaging chef (eller dette er deres første gang som manager) – så de ikke kender nogen anden måde at lede på.

Årsag # 4: Tidligere erfaring

Din chef er blevet brændt af, af en tidligere medarbejder(eller dig), som underpræsterede og ikke producerede resultater – og så er det hendes måde at kompensere for.

Årsag # 5: Dig ?

Du laver noget (eller ikke noget), der får din chef til at blive opmærksom og holde øje med tingene.

Micromanagement er ikke tilfældig, uden grund eller ud af ondskab (normalt!). Når du reflekterer over, hvad der driver din chef til at være en micromanager, kan du bedre tilpasse hvordan du arbejder med dem.

Bemærk også, at folk er komplekse (måske specielt ledere), og motivationer kan være svære at kategorisere. Årsagen til, at din chef er micromanaging, passer måske ikke perfekt ind i en (eller nogen) af de grunde, jeg nævnte ovenfor. Men hvis du har en fornemmelse – en sandsynlig grund til hvorfor din chef er en micromanager – kan de give dig støtte til at ændre denne retning.

Forsøg at afværge årsagen.

Når du først har identificeret grunden til, hvorfor din chef kan være micromanaging dig, kan du nu handle. Du kan stille spørgsmål og tage skridt, som løsner, hvad der får din chef til at klæbe så tæt på dig og dit arbejde.

Baseret på hvad årsagen er, er her hvad du kan gøre:

# 1: Hvis din chef er bekymret for resultatet af arbejdet … Ha en samtale om, hvordan en succes ser ud.

Det betyder at identificere, hvilke målinger eller resultater der skal opnås. Men lige så kritisk er specifikke eksempler på, hvordan kvalitetsarbejde ser ud. For at forventningsafstemme omkring hvad der kendetegner succes og arbejdskvalitet kan du spørge din chef: “Kan du nævne et tidligere projekt…

  • der blev leveret i overensstemmelse med dine forventninger til success/kvalitet?
  • hvor jeg ikke leverede godt nok?
  • hvad er det bedst udførte projekt vi har løst i organisationen, og hvorfor?

# 2: Hvis din chef har hånden på kogepladen… Gør det klart, at du forstår vigtigheden.

Din chef er sandsynligvis mere stresset end normalt, og du vil ikke have, at stresset bliver overført til dig. Spørg:

  • hvad kan jeg gøre for at lette presset på dig?
  • har du behov for særlig rapportering/involvering som kan gøre arbejde og resultater mere synlige ?
  • er der en vigtig interessent jeg er uvidende om, hvem bør jeg inddrage?
  • Er der en tidsfrist, jeg absolut må imødekomme?

# 3: Hvis din chef ikke kender nogen anden måde at lede på… Foreslå alternativer.

Det lyder helt sikkert skræmmende, men jeg vil mene at du kan få denne samtale på en ikke-truende måde. Hvordan? I dit næste 1:1-møde tilbyder du “situationsbestemtledelse” som et potentielt emne. På mødet siger du: “Jeg vil gerne snakke om vores samarbejde og præferencer, og hvordan vi hver især virker bedst. Hvordan vil du beskrive din ledelsesstil og hvordan du virker bedst? “. Så efter at i begge har lyttet grundigt kan i aftale hvilke eksperimenter i jeres samarbejde som i vil føre ud i livet.

Det er vigtigt at forstå/indse at ledelse er en kompetence/disciplin som skal læres, på lige for med alle mulige andre funktioner. Der er ingen der er født perfekte ledere, men der en nogen som lære bedre og tilpasser sig bedre end andre.

Til dagligt arbejder jeg med at rådgive og transformere organisationer til en mere agil tilgang og samarbejdsform. Det kræver store ændringer af vaner hos de involverede ledere, men jeg oplever at de fleste kan lære at nye måder at lede sine medarbejdere på. Og potentialet for positiver effekter er enormt!

Image credit: Unsplash.com

Leave A Comment