Del denne histore, vælg din platform!

I afsnit 25 kryber Tore og Martin til korset, og råder bod på, at de i euforien over lanceringen af den nye Scrumguide kom til at gøre de accountable responsible… eller var det omvendt? Med lettet hjerte får Tore og Martin også vendt bogen og modellen Five Dysfunctions of a Team af Patrick Lencioni.

Bogens første halvdel handler om et meget dysfunktionelt lederteam, og hvordan de systematisk arbejder med at blive et team frem for en gruppe individualister. Ifølge Lencioni er der fem ting, der kan komme i vejen for at arbejde sammen som et team mod et fælles mål. Lencioni visualiserer de frem elementer i en behovslignende pyramide. I bunden finder man manglende tillid (Absence of Trust) og i toppen uopmærksomhed på resultater (Inattention to Results). I dagens afsnit opdager Tore og Martin, at den ene har læst modellen oppefra og den anden nedefra. Lyt med, og hør, hvem der foretrækker en top-down, og hvem der foretrækker en buttom-up tilgang. Modellen i sin helhed kan ses i figuren til højre.

Lencioni påpeger, at tillid er grundlaget for teamets evne til at blive high-performing. Noget Martin og Tore også deler eksempler på i dagens afsnit. Den manglende tillid gør, at teamets medlemmer er påpasselige med at være sårlige overfor hinanden. Det gør relationerne overfladiske og skaber frygt for personlige angreb, mistro og ukonstruktive konflikter. Derved opstår ofte en kunstig harmoni, hvor teammedlemmerne holder sig fra at lufte deres ærlige meninger og bliver ude af stand til at deltage i konstruktiv dialog. Manglen på dialoger og konstruktive konflikter går ud over engagementet, og teammedlemmerne holder op med at bekymre sig om de, når de mål de har sat.

Udover at modellen kan bruges til at forklare en spændende historie om intriger og magtkampe i et topledelsesteam, så er modellen også anvendelig på alle niveauer, hvor mennesker skal arbejde sammen i teams. Hør, hvordan Martin og Tore anvender den i deres coaching, og hvilken forskel den har gjort for de teams, der har været udsat for den.

Image credit: unsplash.com

Leave A Comment