Del denne histore, vælg din platform!

Hvad har agile og selfies med hinanden at gøre? Jo nu skal du høre, hvad jeg kom til at tænke på. Der er nemlig en trend på de sociale medier, som ligner noget vi oplever når vi arbejder efter agile principper.

På populære tjenester som instagram, facebook, snapchat og har andre, har det i lang tid været idealet at vise perfekte billeder af sig selv. Det perfekte tøj, på den perfekte krop, på den perfekte lokation, Intet er overladt til tilfældighederne. Og så har vi ikke engang nævnt Photoshop! Det skaber et forvrænget billede af den verden de selv samme personer bevæger sig uden for kameraets linse. For verden er ikke perfekt hele tiden, den er både smuk og grim på samme tid.

Nu er der imidlertid en ny trend på vej, i Danmark er den bl.a. ført an af Vild med Dans vært Sarah Grünewald, som har lagt de polerede billeder på hylden og viser sig selv som hun er efter træning, madlavning og børnepasning.

En lignende omvæltning er en af de ting vi forsøger at skabe når vi begynder at arbejde agilt. Et af de bærende principper i SCRUM er at skabe gennemsigtighed (Transparancy) i det vi arbejder med. I alt for mange tilfælde har velmenende projektledere, mig selv inklusive, forsøgt at nedtone udfordringer og problemer i et projekt, og efter bedste evne overbevist styregrupper mm. om at der er styr på tingene, indtil det hele var ved at falde sammen.

Det er på tide at vi accepterer at verden er smuk og grim på samme tid; at der opstår udfordringer undervejs i et projekt selvom vi overordnet har styr på det. Ved at få udfordringerne frem i lyset tidligt og tale åbent om det der ikke går som planlagt, har vi meget bedre mulighed for at tage hånd om udfordringerne tidligere og finde de bedste løsninger.

At fjerne filtret kræver mod og tillid. Tillid til at hvis vi udstiller det ikke perfekte, så får vi ikke at vide at vi er grimme eller dårlige. I stedet bliver vi mødt med forståelse og anerkendelse af at vi som team har gjort vores bedste, og at vi nu sammen arbejde mod nye løsninger.

Så kære teams: Hvis I vil mødes med forståelse og anerkendelse, så hav modet til at sige tingene som de er. Hvad er det der er sværere end I troede og hvordan kan jeres kolleger og ledelsen hjælpe jer.

Og kære ledere: Hvis I vil have gennemsigtighed og ærlig status fra jeres teams, så mød dem med anerkendelse, forståelse for udfordringer og hjælp med at løse dem.

Ligesom med de perfekte billeder, er vi nødt til at tage filteret væk fra linsen og sige tingene som de er. De er uPerfekte. Er i med mig?

Leave A Comment